ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Rysk elittrupp på miniubåtar

RYSKA FLOTTANS SS750 Ryssland har specialtrupper med miniubåtar, och de är fortfarande operativa. Det säger chefen för ryska Östersjöflottan amiral Vladimir Valujev i en SvD-intervju. Men han försäkrar att Ryssland varken haft eller har några aggressiva avsikter mot Sverige.

Mikael Holmström
Publicerad

Amiral Valujev kom igår till Stockholm på sitt ubåtsbärgningsfartyg SS 750 i ett smått historiskt flottbesök. Därefter följde i god fart den jättelika ryska ubåten B 806 av Kilo-klass, 73 meter lång. Med skickligt sjömanskap plöjde den fram endast metern intill en spansk ubåt och förtöjdes.

De utländska ubåtarna är inbjudna för att fira det svenska ubåtsvapnets 100 år och flottchefen Valujev har högst rang av gästerna. Ännu till för tio år sedan jagade svenska marinen objudna ubåtar.
Miniubåtar siktades i Stockholms skärgård, och misstankarna riktades mot Ryssland, men i svensk debatt fanns också de som tvivlade på att mini-ubåtar fanns.
Så sent som 1998 bekräftade den ryske marinchefen amiral Vladimir Kurojedov att Ryssland verkligen har offensiva specialförband, Spetsnaz. De är utrustade med miniubåtar och jämförbara med USA:s offensiva Seal-förband. Dessa fanns även i Östersjöflottan, enligt Kurojedov. Och så är det än idag:

Laddar…