Gifter gör laxen till hälsofara

Fettsyran omega-3 har sagts vara bra mot allt från hjärt- och kärlsjukdomar till diabetes. Men ny forskning visar att omega-3 från lax till och med kan öka risken för fetma och typ 2-diabetes. Orsaken är de miljögifter som finns i laxen.

Maria Jelmini
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Foto: THERESE JAHNSON

Nästan all lax vi konsumerar kommer från norska laxodlingar, en import som på tio år snudd på tredubblats.

För många är det hälsoegenskaperna från fettsyran omega-3 i laxen som lockar och Livsmedels-verket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan.

Men ny forskning visar att det inte är säkert att omega-3 bara är av godo. Enligt Jérôme Ruzzin, post doc vid biologiska institu- tionen vid universitetet i Bergen, som har forskat kring fisk och miljögifter, kan konsumtion av vanlig, odlad lax öka risken för diabetes typ 2 eftersom laxen innehåller miljögifter.

När råttor matades med omega-3-olja från lax, gick de upp i vikt och visade tecken på att utveckla diabetes typ 2.

När råttorna däremot matades med laxolja som hade renats från miljögifterna, fann man inte samma samband. Laxoljan till och med skyddade mot viktuppgång och diabetes.

Annons
Annons

När testet sedan gjordes på möss, som matades med laxfiléer från odlad lax i stället för lax- olja, blev resultatet detsamma. Konsumtion av vanlig lax framkallade fetma och diabetes typ 2.

När fisken delvis renades från miljögifter blev effekten bättre, men inte lika bra som när råttorna gavs renad fiskolja.*

Miljögifterna, som kommer från fiskfödan, lagras i fettvävnaden och är därför också vanligare i fet fisk som lax. Medan nästan alla miljögifter finns representerade i lax, finns betydligt färre i torsk, ännu färre i exempelvis hamburg-are eller mjölk och minst i ägg, visar en sammanställning från Texas school of public health.

–Det här visar att miljögifternas nackdelar kan överväga fiskoljans positiva effekter, säger Jérôme Ruzzin.

Vid den norska fiskindustrins branschorganisation, FHL, pekar man på att organet Vetenskaps-akademien för mattrygghet i Norge säger att fiskätandets positiva effekter överväger faran med miljögifter. När det gäller lax så är det bara Östersjölax som till exempel gravida ska undvika på grund av miljögifterna, enligt Livsmedelsverket.

Enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, är fisk bra för både minnesfunktionen och hjärta och kärl, på lång sikt:

–Vi vet att fet fisk samlar på sig och lagrar miljögifter, men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa.

  • Mössen/råttorna fick fisk eller fiskolja dagligen i fyra respektive åtta veckor.

Miljögifter som inte kan brytas ned biologiskt lever kvar länge och kan finnas i fet fisk som lax – trots att gifterna numera är förbjudna.


LÄS MER:

Forskning: Omega 3 har ingen effekt

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons