Maktkampen hårdnar inför valet

Splittringen bland de styrande i Iran kommer upp till ytan inför lördagens parlamentsval. I centrum för maktkampen står en falang som är lojal med president Ahmadinejad och en annan som stöder högste ledaren ayatolla Ali Khamenei. Valdeltagandet blir samtidigt en värdemätare på de styrandes legitimitet.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Parlamentet i Teheran är inte sista instans när det gäller att stifta lagar i den islamiska republiken. Och det är inte fritt fram för vem som helst att kandidera till val i Iran. Alla kandidater måste först godkännas av väktarrådet, en mäktig ickevald instans. Och genom deras filter är det inte många reformister som kan passera i dag. Men lördagens val till parlamentet, majlis, blir ändå intressant av två skäl:

Dels blir det en värmemätare på maktkampen mellan olika konservativa falanger. I centrum för striderna står kandidater som är lojala med högste ledaren Ali Khamenei (den främste makthavaren i Iran) och andra som hör till den eldfängde presidenten Mahmoud Ahmadinejads läger. Dels kommer valdeltagandet att uppskattas som ett mått på systemets legitimitet. Staten lägger ned stor energi på att få medborgarna att rösta genom att kalla det en ”nationell plikt”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons