ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Priset skenar för arbetslösheten

Kostnaderna för arbetslösheten fördubblas fram till 2012. Men i år blir notan 4,5 miljarder kronor lägre än vad regeringen räknat med. En anledning är att många arbetslösa är unga och har låg ersättning.

Anna Danielsson
Publicerad

Arbetslösheten och den djupa lågkonjunkturen kommer att gräva djupa hål i statens budget de kommande åren. Kostnaderna för Arbetsförmedlingens verksamhet, det statliga bidraget till arbetslöshetsersättningen och andra bidrag och insatser, ökar kraftigt. Om fyra år, år 2012 räknar Arbetsförmedlingen med att kostnaderna stigit till hela 92,1 miljarder kronor. Det framgår av Arbetsförmedlingens senaste utgiftsprognos som SvD Näringsliv tagit del av.

I år beräknar regeringen att 62 miljarder kronor behövs, men det gör inte Arbetsförmedlingen. I en färsk prognos över utgifterna det kommande året görs bedömningen att 57,5 miljarder kronor behövs. Därmed uppstår ett stort sparande, konstateras i prognosen. Men det föranleder inte regeringen till att göra några nya bedömningar just nu, hävdar Karolin A. Johansson, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Laddar…