Kom igång med Linux

Operativsystemet Linux har inte lyckats slå igenom bortom de teknikintresserades sfär. Men i dag finns det gott om genomarbetade varianter som erbjuder det mesta en vanlig användare behöver av sin dator. SvD reder ut begreppen.

Adam Erlandsson
Publicerad
Annons

Linux är egentligen en kärna till ett operativsystem som skapades av Linus Torvalds i början av 90-­talet. Länge var det entusiaster som skötte utvecklingen, men i dag är flera stora företag som IBM och Sun aktiva i arbetet. När man pratar om Linux i vardagen menar man ofta de olika distributioner, som förutom själva kärnan innehåller de ytterligare delar som behövs i ett fungerande operativsystem. Linux är öppen källkod, vilket betyder att vem som helst kan få tillgång till och ändra källkoden – så länge de gör sina ändringar tillgängliga för andra.

Det finns en massa argument för att gå över till Linux. Många handlar om fördelarna med öppen mjukvara – det är gratis, det kommer uppdateringar hela tiden, det går att anpassa helt fritt. Man slipper också det mesta av oron över virus och annan skadlig kod. Men det kanske bästa argumentet för att testa Linux är: Om du tycker att det verkar kul, så är det inte längre särskilt svårt att komma igång.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons