Recension

Mina vackra generGenväg till livet

KONSUMENTGENETIK Vetenskapsjournalisten Lone Frank visar i sin fascinerande bok att inte bara ögonfärg och åkommor, utan också komplexa egenskaper, har genetisk grund. Utvecklingen är snabb och lovande. Eller skrämmande, skriver Fredrik Sjöberg.

Fredrik Sjöberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Generna bekymrade henne. Det biologiska bagaget. Hennes mor dog ung i bröstcancer, mormor likaså. Faderns bortgång kunde i sin tur förklaras med missbruksproblem, och familjen som helhet var sedan länge hemsökt av djupa depressioner, även hon själv. Ändå, eller kanske just därför, bestämde hon sig för att syna korten. Sina egna.

Den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank, doktor i neurobiologi, har i ”Mina vackra gener” skrivit vad som närmast är att likna vid en revolutionskrönika. En populärvetenskaplig exposé inifrån den revolution som pågår just nu i mötet mellan de vetenskaper som sysslar med människans natur. Genetik och hjärnforskning, sociologi, psykologi och historia; först nu tycks den kritiska punkt vara nådd, där dessa förr så skilda discipliner börjar nå en gemensam förståelse. Vad danar en människa? Varför blir våra liv som de blir?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons