Så planerar unga barn efter karriären

Unga akademiker vill ha barn, gärna två, tre stycken, men inte för tidigt. Hos kvinnor finns en påtaglig stress över att hinna komma igång med karriären. 60 procent vill ha sista barnet efter 35 år. Det är resultaten när man för första gången gjort en större studie om attityden till familjebildande och karriär hos unga.

Uppdaterad
Publicerad
Johan Schiptjenko med tvillingarna Maxmillian och Alexander.

Johan Schiptjenko med tvillingarna Maxmillian och Alexander.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

Att vi föder barn allt senare i livet är en trend som håller i sig över hela västvärlden. Rikssnittet för förstföderskor är idag 29 år och i vissa Stockholmskommuner är det vanligt att vänta ända till fyrtioårsåldern med barn. Även om vi har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar och en utbyggd barnomsorg, så skjuter man på föräldraskapet, trots de nackdelar och risker som det kan innebära. Varför då? Det var huvudfrågan i det omfattande forskningsprojektet som just nu pågår på Uppsala universitet och leds av bland andra Tanja Tydén, barnmorska och professor i vårdvetenskap på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap. Vissa har önskan att få barn tidigare, men träffar helt enkelt inte rätt person att få barn tillsammans med förrän senare i livet, men en stor grupp skulle också ha möjlighet att försöka tidigare om de ville, konstaterar hon.

– Som barnmorska möter jag många unga, framförallt kvinnor, som kommer år efter år för att hämta ut sina p-piller. Många lever i stadiga relationer sedan lång tid, har ett ordnat liv och ändå kan de vilja göra en abort när de är runt 30 år. Jag började ställa mig frågan vad det är som styr dessa livsavgörande val.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons