Ny budgetpraxis kan stoppa satsningar

Framtida minoritetsregeringar kan få svårt att få igenom budgetsatsningar i riksdagen. Det kan bli effekten av det pågående bråket mellan regering och opposition i riksdagen om statsskatten.

Lena Hennel
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton citerar de kända bibelorden, ”öga för öga, tand för tand”, när han ska beskriva vad effekten av den infekterade budgetstriden i riksdagen kan bli. Och det är inte Jesus tolkning av de gammaltestamentliga orden han uppehåller sig vid - den som enligt Matteusevangeliet landar i att man ska vända andra kinden till. I stället är det vedergällningens ord han torgför. De som i tredje Moseboken lyder: ”bruten lem för bruten lem, öga för öga, tand för tand.”

Både i sitt nyhetsbrev och i en debattartikel i Dagens Nyheter har Carl B Hamilton varnat Socialdemokraterna, och övriga oppositionspartier, för att det bäddar för kaos för framtida minoritetsregeringar om de river upp den höjda gränsen för statlig skatt. Det regelverk och den praxis som säger att statsbudgetar ska gå igenom ograverade sätts ur spel, vilket gör det ”betydligt svårare att styra Sveriges ekonomi”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons