ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Harry Amster:Juden Jesus och jag

Harry Amster

Varför måste de kristna välja en Messias som var jude? Den frågan brukade pappa till SvD:s Harry Amster ställa sig. I en personlig text skriver han här om att växa upp som jude i Sverige och den komplicerade relation till Jesus detta gav. I morgon öppnar utställningen ”Juden Jesus” på Judiska museet i Stockholm.

Harry Amster
Publicerad
Annons

Jag växte upp i Uppsala med föräldrar som överlevt Förintelsen. De umgicks mest med andra som på håret klarat sig från koncentrationslägrens masslakt. Svenska var nog det språk jag hörde minst av när jag var liten. Jiddisch, polska och ungerska dominerade. Hur jag lärde mig svenska har jag ingen aning om.

Hemma pratades det mycket om Auschwitz. Inte lika mycket om Jesus. Men på något sätt förstod jag ändå att denne Jesus inte var något för oss judar. Tyckte det var konstigt att juden från Mellanöstern såg blond ut, som om han kom från Skandinavien. Det var skrämmande att se alla kors med en uppspikad jude överallt och jag minns att jag tidigt förundrades över att alla dyrkade en död jude. Signifikativt kanske. Judas ska jag inte ens gå in på.

Laddar…