Åkesson möttes av buande demonstranter i Malmö

Redan när Jimmie Åkesson klev ur den BMW som fraktat honom till pressträffen på en gräsplätt vid Pildammsparken möttes han av burop och slagord från det 40-tal demonstranter som samlats för att protestera mot Sverigedemokraternas besök.

Ia Wadendal
Publicerad
Annons

I den hårt trafikerade korsningen mellan Pildammsvägen och Carl Gustafs väg i Malmö står flera polispiketer och platsen spärras av med blåvita band. Ett stort mediauppbåd väntar på att SD:s partiledare Jimmie Åkesson ska komma dit och hålla en kort pressträff innan han åker vidare till akuten på SUS, Skånes universitetssjukhus, där han ska göra ett av sina studiebesök i Malmö. På andra sidan gatan har ett 40-tal demonstranter samlats – de flesta ganska unga och några med sjalar över sina ansikten. De håller upp tygbanderoller och kartongbitar där det står ”Kämpa Malmö” och ”Mentalt störda patienter mot rasism”. När den mörka BMW:n stannar till och Jimmie Åkesson går ur börjar demonstranterna skandera ”Vad ska vi göra, krossa rasismen, vad ska vi göra krossa rasismen, nu nu nu”. De fortsätter med ”Inga rasister på våra gator, inga rasister på våra gator”.

Jimmie Åkesson omringas snabbt av mediauppbådet och säger att han känner sig välkommen till Malmö och att han är van vid att ”vänsterextremister” demonstrerar mot honom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons