Håkan Juholts lag sitter löst

När Håkan Juholt formade sitt lag var det dem han valde. Nu kan flera av personerna i den närmaste kretsen kring Juholt hänga löst efter en kort tumultartad tid tillsammans med sin partiledare.

Publicerad
TOMMY WAIDELICH
Ekonomisk-politisk talesperson, var en doldis som handplockades av Håkan Juholt. De flesta som SvD talar med anser att Waidelich sitter extremt löst och kommer att bytas ut. Han har inte nått ut med sitt budskap och uppfattas som svag mot finansminister Anders Borg. Han är även komprometterad efter a-kassecirkusen i höstas. 
– Tommy Waidelich var väldigt mycket Håkan Juholts personliga val, som överraskade väldigt många. Det är inte så sannolikt att han sitter kvar. Men om det blir en tillfällig lösning och en extrakongress i maj så är det väl troligt att Waidelich sitter till dess i alla fall, säger stasvetaren Ulf Bjereld.

TOMMY WAIDELICH Ekonomisk-politisk talesperson, var en doldis som handplockades av Håkan Juholt. De flesta som SvD talar med anser att Waidelich sitter extremt löst och kommer att bytas ut. Han har inte nått ut med sitt budskap och uppfattas som svag mot finansminister Anders Borg. Han är även komprometterad efter a-kassecirkusen i höstas. – Tommy Waidelich var väldigt mycket Håkan Juholts personliga val, som överraskade väldigt många. Det är inte så sannolikt att han sitter kvar. Men om det blir en tillfällig lösning och en extrakongress i maj så är det väl troligt att Waidelich sitter till dess i alla fall, säger stasvetaren Ulf Bjereld.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
CARINA MOBERG
Gruppledare för Socialdemokraterns riksdagsgrupp. Hon rekryterades av Håkan Juholt och var ett överraskande namn för många. Hon visade dock självständighet gentemot Juholt då hon var den som drog i gång bråket kring a-kassan. I ett internt mejl som kom ut skrev hon att ”vi har en budgetmotion som inte håller måttet vare sig till form eller innehåll”. Det som talar för att hon får behålla sin roll är att hon är vald av riksdagsgruppen.
– Hon är verkligen en av Juholts personer, men slog den hand som födde henne. Intressant att se hur partiet resonerar, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

CARINA MOBERG Gruppledare för Socialdemokraterns riksdagsgrupp. Hon rekryterades av Håkan Juholt och var ett överraskande namn för många. Hon visade dock självständighet gentemot Juholt då hon var den som drog i gång bråket kring a-kassan. I ett internt mejl som kom ut skrev hon att ”vi har en budgetmotion som inte håller måttet vare sig till form eller innehåll”. Det som talar för att hon får behålla sin roll är att hon är vald av riksdagsgruppen. – Hon är verkligen en av Juholts personer, men slog den hand som födde henne. Intressant att se hur partiet resonerar, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
Urban Ahlin (S)

Urban Ahlin (S)

Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX
PETER HULTQVIST
Ledamot i verkställande utskottet och ordförande för Dalarnas partidistrik och har varit en som stått upp för Håkan Juholt, som en av hans få tydliga vänner. Han har även övertagit Juholts gamla plats som försvarsutskottets ordförande.
Bedömmare menar att han rakrygghet och tydlighet kan tala både för och emot honom.

PETER HULTQVIST Ledamot i verkställande utskottet och ordförande för Dalarnas partidistrik och har varit en som stått upp för Håkan Juholt, som en av hans få tydliga vänner. Han har även övertagit Juholts gamla plats som försvarsutskottets ordförande. Bedömmare menar att han rakrygghet och tydlighet kan tala både för och emot honom.

Foto: LARS PEHRSON
JENNIE NILSSON
Utsågs till skattepolitisk talesperson under Håkan Juholts ledning, men har haft svårt att nå ut och få vet vem hon är. – Man kan inte säga att hon har varit en bra opinionsbildande person överhuvudtaget, säger Jonas Hinnfors.

JENNIE NILSSON Utsågs till skattepolitisk talesperson under Håkan Juholts ledning, men har haft svårt att nå ut och få vet vem hon är. – Man kan inte säga att hon har varit en bra opinionsbildande person överhuvudtaget, säger Jonas Hinnfors.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
SVEN-ERIC SÖDER
Anställdes som kanslichef hos Socialdemokraterna strax före Håkan Juholt tog över och hade även rollen som gruppsekreterare. Just staben kring Juholt har kritiserats hårt för att inte fungera och där har Sven-Eric Söder ett tungt ansvar. 
Han fick lämna över posten som gruppsekreterare till Urban Ahlin, men är fortfarande kanslichef.

SVEN-ERIC SÖDER Anställdes som kanslichef hos Socialdemokraterna strax före Håkan Juholt tog över och hade även rollen som gruppsekreterare. Just staben kring Juholt har kritiserats hårt för att inte fungera och där har Sven-Eric Söder ett tungt ansvar. Han fick lämna över posten som gruppsekreterare till Urban Ahlin, men är fortfarande kanslichef.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK
Annons

Det var inte en enkel match att sätta ihop ett lag för Håkan Juholt. Det har stormat en hel del kring flera i kretsen kring Socialdemokraternas förre partiledare.

Statsvetaren Jonas Hinnfors säger att mycket av kritiken mot Juholt har handlat om att han inte fått ihop en tillräckligt stark samling personer omkring sig och tror att det kan ske förändringar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons