Utländskt namn stort minus på arbetsmarknaden

Andersson och Fransson är mer gångbara namn för den som söker jobb som psykolog än Ahmad eller Kovacevic. I en ny rapport avslöjar Högskoleverket för första gången hur utländsk bakgrund påverkar möjligheterna för högskoleutbildade att få jobb.

Publicerad
Annons

Högskoleverkets rapport som presenteras i dag är dyster läsning för integrationsminister Mona Sahlin och arbetslivsminister Hans Karlsson.
– Det är bedrövligt att det fungerar på detta diskriminerande sätt, säger Sigbrit Franke, universitetskansler och chef för Högskoleverket.

Att klara en hel svensk högskoleutbildning räcker ofta inte för att personer med utländsk bakgrund ska få en lika stark ställning på arbetsmarknaden som personer med helsvensk bakgrund, visar rapporten som SvD tagit del av.
Tandläkare, tandhygienist, psykolog och arbetsterapeut, är några av de yrkeskategorier där det är tre till fyra gånger så vanligt att personer med utländsk bakgrund har en ”svag ställning på arbetsmarknaden”, visar Högskoleverkets årsrapport.
– Det är svårt att förklara på annat sätt än att det förekommer en diskriminering av studenter med utländsk bakgrund. De har samma utbildning och det borde vara den viktigaste faktorn när de söker jobb, men bakgrunden gör att man inte behandlas på samma sätt, säger Stig Forneng, utredare på Högskoleverket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons