”Straffet kan bli hårt”

Fråga & svar med SvD:s Göran Eriksson.

Göran Eriksson
Publicerad
Annons

På finansminister Anders Borgs vårbudget står det ”Ansvar för Sverige”. Lever innehållet upp till detta?

– Om man anser att ansvar är detsamma som återhållsamhet med de offentliga finanserna. Men inte om man som oppositionen och regeringens egen expertmyndighet KI (Konjunkturinstitutet) anser att det behövs större stimulanser för att möta krisen.

Varför håller Anders Borg emot?

– För att ha marginaler kvar om den ekonomiska krisen blir långvarig, är det officiella argumentet. Budskapet om ”ekonomiskt ansvarstagande” har också tagits emot väl av väljarna. Trots att i stort sett alla ekonomiska kurvor pekar fel, har regeringen under krisen ändå lyckats vinna stöd i opinionen.

Vilka politiska risker tar regeringen med en mer återhållsam politik?

– Straffet kan förstås bli hårt om väljarna börjar få uppfattningen att krisen har förvärrats därför att regeringens har gjort för lite.

Regeringen talar om en satsning på aktiv arbetsmarknadspolitik. Brukar inte Socialdemokraterna tala om samma sak?

– Jo, men när arbetslösheten nu exploderar tänker regeringen i alla fall genomföra en historiskt snabb utbyggnad av de arbetsmarknadspolitiska programmen. Då kommer det att ”ske misstag” skrev Anders Borg i en debattartikel på morgonen.

Vad är han orolig för?

– Arbetsmarknadspolitik har ofta negativa bieffekter genom att den tränger undan reguljära jobb, eller att arbetslösa hamnar i meningslösa åtgärder som främst får karaktär av förvaring. Detta har ofta kritiserats av de borgerliga i opposition. Troligen kommer den sortens problem att återkomma när arbetsmarknadspolitiken byggs ut så snabbt.

”Tar udden av Östros agitation”blogg.svd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons