ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Reportage

Flyktingarna blir grannar med Sveriges elit

I slutet av oktober beslutades att den nyligen nerlagda förskolan Pärlan i Djursholm ska användas som tillfälligt asylboende. Två dagar senare tände någon eld på byggnaden.
I slutet av oktober beslutades att den nyligen nerlagda förskolan Pärlan i Djursholm ska användas som tillfälligt asylboende. Två dagar senare tände någon eld på byggnaden. Foto: Staffan Löwstedt

Om en vecka öppnar Danderyds första asylboende – mitt i hjärtat av Djursholm. Historien bakom beslutet är som hämtad ur en amerikansk tv-serie.

Adam Svanell
Uppdaterad
Publicerad

I december förra året publicerade Svenska Dagbladet en artikel som väckte ilska. Läsare som hörde av sig beskrev den som ”förtal”, ”avsiktlig provokation” och ”ett rent och skärt beställningsverk”.

Artikeln, en recension i SvD:s Krogguiden, var inte någon kritisk text. Tvärtom. Restaurang Yolo fick högsta betyg. Reaktionerna berodde på att recensenterna i förbifarten konstaterade att torget utanför inte såg så märkvärdigt ut, trots att det låg i Djursholm: ”Hade det inte varit för den tjusiga inredningsbutiken hade vi lika gärna kunnat befinna oss i Fisksätra eller i Alvik.”

Laddar…