ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Joanna Drevinger:Gastronomiskt glest på trendkänsliga Södermalm

Joanna Drevinger

Stockholms krogliv blomstrar. Men vad har egentligen hänt med Södermalm? Stadsdelen som omskrivs för att vara så trendig är ett gastronomiskt svart hål.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons

Det finns mycket att välja på om man vill gå ut och äta i Stockholm. Framförallt har det de senaste åren blivit möjligt att äta bra utan att det behöver kosta skjortan. Så långt allt gott.

Men vad har hänt geografiskt?

När vi skulle göra ett urval bland de krogar som fått betyg fem eller sex av SvD:s Krogguiden från 2012 fram till dags datum konstaterade vi att Djurgården, Gamla stan, Vasastan, Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, ja till och med Lilla Essingen fanns representerade. På Södermalm är det dock överraskande tomt med toppkrogar. Visst, Barbro, nere vid Hornstull, kammade hem en svag femma när Krogguiden var där för två år sedan och stället är på väg att bli en trotjänare på malmen, men utöver den är det dåligt. För ett par veckor sedan stängde också ambitiösa Sjögräs vid Mariatorget och Södermalm är en bra krog fattigare.

När nya Hornstull byggdes fanns förhoppningar om fler riktigt bra restauranger. Tjoget, med Linje tio, lovar ju gott och har en trevlig meny men känns något ojämn, kanske har man svårt att hitta balansen mellan att vara en bra krog och en kul bar. Även Hornhuset Krog, på mittenvåningen, var löftesrik och fick en stark fyra av Krogguiden. Men antagligen hittade inte tillräckligt många gäster dit och nu har man bytt koncept och skapat Greken med klassiska grekiska rätter som tzatsiki och souvlaki på menyn.

Också överraskande är att området kring Sofo inte har något riktigt höjdarställe. Jag gillar ju Urban deli och ännu fler verkar älska restaurang Nytorget 6 men de båda krogarna är ställen man går till mer för att ha en kul kväll än för en rejäl matupplevelse.

Mest intressant just nu är relativt nyöppnade Nook, på Åsögatan. Här har Claes Grännsjö, senast på Flying elk, och hans före detta kollega från Kock och vin i Göteborg, sommeliern Alexander Bäckman skapat en krog med gastronomisk ambition till schysta priser. Att det är stället det snackas om märks på bordsbokningarna. Det är bara att hoppas att deras framgång håller i sig och att rusningen dit får andra krögare att vakna och inse att det finns plats för toppkrogar på Södermalm.

Annons