Juholt: ”Regeringen pratar men gör ingenting”

S-ledaren Håkan Juholt vill göra upp med regeringen om hårdare spelregler för privata företag i skolan och vården. Han vill ha ett stopp för riskkapitalbolagen, men kan tänka sig att ”vanliga” aktiebolag kan få uppdrag i välfärden.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Lördagens Ekoutfrågning av
Håkan Juholt i Sveriges Radio handlade till stor del om vad Socialdemokraterna vill göra för att hindra nya vårdskandaler som med nu aktuella Carema. I första hand vill han att kommuner och landsting ställer hårdare krav på de privata entreprenörerna men också en blocköverskridande överenskommelse med regeringen om de långsiktiga spelreglerna för hur privata företag ska få verka i den skattefinansierade välfärden.

– Vi kan aldrig gå med på att riskkapitalister kommer in i verksamheterna och att aktieägarna sedan plockar ut vinster och för ut dem till skatteparadisen. Det måste vara en av de mest trygga investeringar man kan göra att satsa i vården och skolan, där behöver vi inga riskkapitalbolag. Regeringen pratar mycket, men gör inget i praktiken. Snarare går de åt andra hållet när de exempelvis drev igenom utförsäljningen av apoteken, anser Juholt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons