Passion för att baka

Passion för att baka. Det har dessertkreatören Emelie Holm som till vardags är webbredaktör. Med boken ”Liten kaka” blir hennes blogg bok, en kokboksgenre som är på uppåtgående. Här är några ljuvliga receptexempel.

Publicerad
Annons
Nutellaglasstårta. Foto: JENNY GRIMSGÅRD
Nutellaglasstårta.
Nutellaglasstårta. Foto: JENNY GRIMSGÅRD

Nutellaglasstårta

Makalöst god glasstårta. De salta hasselnötterna gör tårtan fullständigt oemotståndlig men om du vill ha en slät konsistens går det bra att utesluta nötterna. Uteslut även saltet i så fall.

8–10 portioner

200 g hasselnötter

1 tsk havssalt

5 dl vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk (400 g)

375 g nutella eller annan hassel    nötskräm

Bränd mandel

2 dl strösocker

20 g smör

1/2 tsk bikarbonat

2 dl flagad mandel

Garnering

Färska bär, t ex blåbär och björnbär

Vintips

Kopke Fine Ruby, 65 kr (375 ml), Porto, Portugal, 8048, rött portvin.

  1. Rosta nötterna i en torr panna. Gnugga bort de tunna bruna skalen med en handduk när nötterna har svalnat något och häll över lite havssalt.
  2. Vispa grädden. Vänd ner mjölken. Klicka i nutellan lite i taget och rör om tills smeten känns jämn och fin.
  3. Vispa tills blandningen är fluffig i konsistensen. Vänd ner nötter och salt.
  4. Klipp en rundel av ett bakplåtspapper så att det täcker bottnen på en springform som är ca 20 cm i diameter. Häll blandningen i formen och jämna till den med en slickepott.
  5. Ställ glassen i frysen. Täck den med plastfolie när den har stelnat och låt stå i frysen över natten.
  6. Smält socker i en het stekpanna, tillsätt smör, bikarbonat och rör om med träslev. Rör ner mandeln och häll blandningen på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna.
  7. Ställ fram glasstårtan en stund före servering. Bryt den brända mandeln i bitar och garnera med den och färska bär.
Annons
Annons
Key lime pie. Foto: JENNY GRIMSGÅRD
Key lime pie.
Key lime pie. Foto: JENNY GRIMSGÅRD

Key lime pie

Key lime pie är en klassisk amerikansk efterrätt, den här varianten är gjord med Oreokakor.  

6–8 bitar

1 paket fyllda Oreokakor

50 g smör 

1 burk kondenserad mjölk (400 g)

4 äggulor

3 limefrukter

Vintips

PMC Beerenauslese Cuvée, 80 kr (375 ml), Österrike, 2917, sött vitt.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa kakorna och smält smöret. Blanda kaksmulor och smör och fördela mixen i bottnen på en pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
  3. Grädda bottnen i ca 5 minuter. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
  4. Häll mjölken i en bunke. Rör ner äggulorna en i taget och blanda ordentligt mellan varje. Pressa saften ur limefrukterna och rör ner i blandningen.
  5. Häll smeten i det förgräddade skalet och grädda i ca 10–12 minuter. Låt svalna.
Chokladcheesecake med nutellamousse. Foto: JENNY GRIMSGÅRD
Chokladcheesecake med nutellamousse.
Chokladcheesecake med nutellamousse. Foto: JENNY GRIMSGÅRD

Chokladcheesecake med nutellamousse

4–6 portioner

Botten

12 fyllda Oreokakor

3 msk smör

Mousse

200 g färskost, t ex philadelphia

2 dl nutella eller annan hasselnötskräm

1 tsk vaniljpulver

3 dl vispgrädde

Lakritstopping

200 g färskost

1 dl florsocker

2 msk lakritspulver eller 3 msk finkrossad turkisk peppar

Garnering

Färska jordgubbar

Krossad turkisk peppar

Vintips

Dry Sack, 49 kr (375 ml), Jerez, Spanien, 8209, halvtorr sherry.

Annons
Annons
  1. Mixa kakorna och smält smöret. Blanda kaksmulor och smör och fördela blandningen jämnt  i bottnarna på fyra större eller sex mindre glas eller burkar och tryck till.
  2. Mousse: Vispa färskost, nötkräm och vaniljpulver med elvisp, så det blir fluffigt. Vispa grädden hårt, vänd försiktigt ner den i färskostsmeten och blanda till en jämn smet.
  3. Spritsa eller häll ner smeten i burkarna och låt dem stå övertäckta i kylen ett par timmar.
  4. Topping: Vispa färskost och florsocker med elvisp. Rör ner lakritspulver eller turkisk peppar.
  5. Vid serveringen: Spritsa på toppingen och garnera med jordgubbar och turkisk peppar.
Kaneldoftande plommongalette. Foto: JENNY GRIMSGÅRD
Kaneldoftande plommongalette.
Kaneldoftande plommongalette. Foto: JENNY GRIMSGÅRD

Kaneldoftande plommongalette

Serveras varm med glass och ringlad honung. 

4 portioner

Ca 200 g filodeg, kylskåpskall

1 msk smör

2 msk strösocker

1 tsk malen kanel

1 dl mandelmjöl

5 mogna plommon

1 dl mandelspån

Till servering

Vaniljglass

Flytande honung

Vintips

Asti Martini, 75 kr, Piemonte, Italien, 7706, vitt sött mousserande.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rulla ut filodegsarken och lägg dem på ett mjölat bord. Skär ut arken till 16 fyrkanter ca 10x10 cm. Lägg 4x4 ark ovanpå varandra.
  3. Smält smöret och pensla de översta arken. Blanda socker, kanel och mandelmjöl och strössla ungefär hälften över bottnarna.
  4. Kärna ur plommonen och skär dem i smala klyftor. Fördela klyftorna på bottnarna men lämna en kant runt om.
  5. Strössla över resten av mandelsockret och mandelspånen. Vik in kanterna en bit över plommonen.
  6. Grädda i ca 30–40 minuter tills kanterna har fått fin färg.

Emelie Holm

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons