ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Spelreglerna ifrågasätts

DAGS FÖR BESLUT Den 2 juli sätter sig Cecilia Skingsley och Martin Flodén ner vid det stora ovala bordet på våning nio i riksbankshuset. Då ska de för första gången fatta beslut om räntan. Då är det slut på tyckandet. Då är det allvar.

Publicerad

Cecilia Skingsley och Martin Flodén, en ung kvinna från finans- världen, en ung man från den akademiska världen. Båda är dryga 40 år, båda har varsin vass penna, och båda har stuckit ut hakan och kritiserat Riksbanken. Nu får de varsitt stort kontorsrum och tillgång till ett hav av analytiker, men nu måste de också fatta ränte- beslut.

Så hur ser då verkligheten ut? Inflationstakten var minus 0,5 procent i april, arbetslösheten 8,7 procent, och de svenska hushållens skulder växer och kan i skrivandets stund mycket väl ha passerat 3000 miljarder kronor. I omvärlden pumpar stora centralbanker in elektroniska pengar i det finansiella systemet och den europeiska centralbanken sänkte nyligen sin ränta till 0,5 procent. Riksbankens reporänta är för närvarande 1 procent.

Laddar…