Barn tävlar oavsett vad vuxna säger

UTVECKLING. Människor har i alla tider jämfört sina prestationer, det är en del av det sociala samspelet. Lär barnen värdera sina olikheter och trivialisera inte tävlande genom att göra allt till lek, menar idrottsforskaren Jonny Hjelm. I scouterna väljs ingen bort, men tävlingsinslagen finns där ändå.

Publicerad
Barn från scoutkåren Drakarna i Bromma under en hajk.  I scouterna används tävlandet som en metod för att lära sig samarbete, problemlösning och ledarskap.

Barn från scoutkåren Drakarna i Bromma under en hajk. I scouterna används tävlandet som en metod för att lära sig samarbete, problemlösning och ledarskap.

Foto: MAGNUS FRÖDERBERG/SCOUTERNA
Det första moderna olympiska spelet hölls 1896.

Det första moderna olympiska spelet hölls 1896.

Foto: SCANPIX
Annons

Med snabba steg dribblar tolvåringen förbi motståndarlagets backlinje och
pow – så sitter bollen i krysset. Ännu en gång bekräftas vem som är lagets stjärna och trots att matchen är vunnen känns framgången än mer avlägsen för gänget på avbytarbänken.

– Det finns inget som tydliggör våra olikheter så mycket som idrott, säger Jonny Hjelm, som är professor i historia vid institutionen för idé- och samhällsstudier på Umeå universitet och som har tittat på de senaste 40 årens svenska idrottsforskning ur ett tävlingsperspektiv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons