Recension

Fifty shades of GreyTafflig saga lockar läsare

EROTISKT ”Fifty shades of Grey” av brittiska E L James har slagit försäljningsrekord på försäljningsrekord. Eva Johansson tror inte att det är de heta sexscenerna som lockat så många läsare utan att romanen spelar på en primitiv kvinnlig dröm.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Käcka och oskuldsfulla Anastasia Steele går sista året på college när hon möter Christan Trevelyan Grey, en vansinnigt snygg, sexig och världsvan ung multimiljardär med dunkelt förflutet och mörka lustar. Hon har aldrig haft en pojkvän, han har aldrig älskat någon. Han har däremot haft sex, mycket sex – men bara med kvinnor som är villiga att spela den undergivna rollen i hans sadomasochistiEva ska lekar. Kan och vågar Anastasia gå hela vägen – och vågar Christian låta sig bli älskad?

Ungefär så kan man sammanfatta intrigen i en av 2000-talets största och kanske mest osannolika bästsäljare, ”Fifty shades of Grey” av E L James (pseudonym för Erika Leonard). Ska man försöka genrebestämma den landar man någonstans mellan kiosklitteratur, flickbok och porr. Romanen började som en fan fiction-berättelse på nätet och byggde då på Stephanie Meyers Twilight-romaner om flickan Bella och vampyren Edward, men skrevs sedan om med nya huvudpersoner, gavs ut som e-bok i tre delar och fiskades slutligen upp av ett större förlag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons