Analys

Nils-Olof Ollevik:Grönt ljus för Saab – men flera återstår

Tingsrätten säger ja och fordringsägarna har godkänt. Saab Automobile har som en nedslagen boxare räddats av gonggongen för att ladda för en ny rond. Skillnaden mot tidigare är att det nu står nya sekonder i Saabs ringhörna som har en ny plan – och resurser att genomföra den.

Nils-Olof Ollevik
Publicerad
Annons

Taktiken för den fortsatta matchen finns i den affärsplan som rekonstruktören Guy Lofalk på måndagen lade fram för de vid det laget luttrade fordringsägarna vid borgenärssammanträdet i Vänersborgs tingsrätt. Av rekonstruktionsplanen framgår att Saab Automobile får nya kinesiska ägare, bil- och busstillverkaren Youngman, som ska äga 60 procent av bolaget, och återförsäljarkedjan Pang Da, som tar 40 procent av Saab.

Ambitionen, enligt Guy Lofalks rekonstruktionsförslag, är att borgenärerna ska ersättas fullt ut, men i vilken takt det ska ske framgår inte. Totalt uppgår leverantörsskulderna till dryga 2 miljarder kronor. Detaljerna kring återbetalningen ska klaras ut i samband med de kommande ackordssammanträdena. Ett förslag till uppgörelse kommer att skickas ut den 22 november och sedan ska det första ackordssammanträdet äga rum vid Vänersborgs tingsrätt den 10 januari nästa år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons