Jamie Olivers nya kokbok

Tidsoptimistiska är ofta tidsangivelserna på recept. I nya boken Middag på 30 minuter ger Jamie Oliver recept på rätter som om man följer anvisningarna ska hålla tiden. På en halvtimme får han till kyckling och potatis med spenat, toppat av en jordgubbsdessert.

Ur Middag på 30 minuter av Jamie Oliver, Foto David Loftus (Bonnier Fakta).

Publicerad
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Foto: DAVID LOFTUS
Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Foto: DAVID LOFTUS
Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Annons
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Foto: DAVID LOFTUS
Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
1/8
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
2/8
Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Foto: DAVID LOFTUS
3/8
Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

4/8
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
5/8
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
6/8
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
7/8
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
8/8
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS

UGNSBAKAD KYCKLING MED POTATISMOS, GRÄDDSTUVAD SPENAT OCH JORDGUBBSSLUSH

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis, gräddstuvad spenat och jordgubbsslush. Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in. Foto: DAVID LOFTUS

Ugnsbakad kyckling

4 portioner.
Till receptet

Foto: DAVID LOFTUS

Krossad potatis

4 portioner.
Till receptet

Foto: DAVID LOFTUS

Gräddstuvad spenat

4 portioner.
Till receptet

Foto: DAVID LOFTUS
Annons
Annons
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS

Jordgubbsslush

4 portioner.
Till receptet

Foto: DAVID LOFTUS

Körschema - så gör du:

Hela menyn går att laga på 30 minuter, lovar Jamie Oliver, om man följer hans anvisningar till punkt och pricka.

Komma igång:

Ta fram alla ingredienser och all utrustning. Fyll och sätt på vattenkokaren. Ställ en medelstor kastrull på medelstark värme, en stor stekpanna på hög värme och en stor låg kastrull på medelvärme. Sätt på grillen på fullt spjäll.

Potatis

Tvätta potatisarna och klyv dem sedan på längden (eller låt dem vara hela om du använder färskpotatis) och lägg i kastrullen tillsammans med en nypa salt. Täck med kokande vatten, lägg på locket och låt stormkoka i ca 12–14 minuter eller tills de är genomkokta.

Spenat

Ansa och skiva salladslökarna tunt. Lägg dem i den stora låga kastrullen tillsammans med en skvätt olivolja. Pressa i 3 oskalade vitlöksklyftor och tillsätt en skvätt kokande vatten. Repa bladen från några kvistar timjan, riv i en fjärdedels muskotnöt fint och tillsätt smörklicken. Låt fräsa i ungefär 3 minuter, rör om då och då.

Foto: DAVID LOFTUS
Annons
Annons
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS

Kyckling

Vrid upp värmen under stekpannan till hög. Ta fram en stor bit smörpapper. Strö över en rejäl nypa torkad oregano, salt och peppar och paprikapulver. Ringla sedan över lite olivolja och häll en skvätt i stekpannan också, tillsammans med smörklicken. Lägg kycklingbrösten på smörpapperet och rulla dem i kryddorna. Lägg dem sedan i den heta stekpannan och stek i 4–5 minuter eller tills de har fin färg på båda sidorna. Medan det pågår städar du bort smörpapperet och tvättar händerna.

Spenat

Häll i spenaten i kastrullen med salladslök och låt sjunka ihop. Du kan behöva göra det i omgångar men den den sjunker snabbt ihop. Rör hela tiden så att inget fastnar.

Foto: DAVID LOFTUS

Kyckling

Ta fram en fin ugnsfast form, skär sedan citronen i fyra bitar och lägg dem i formen tillsammans med kvisttomaterna. Lägg över kycklingbrösten. Använd en tång för att lägga upp det snyggt och lägg sedan baconet på filéerna. Ställ tillbaka stekpannan på medelvärme, tillsätt rosmarinkvistarna och rör om så att de täcks av stekskyn. Häll över rosmarin och sky i formen och ställ sedan in under grillen i minst 14 minuter.

Potatis

Kolla så att potatisen är kokt, häll sedan av vattnet och låt dem stå och ånga av sig några minuter. Häll i ett par skvättar olivolja, blad från några rosmarinkvistar och lagerbladen i den tomma stekpannan. Bred ut potatisarna över örterna, ringla över olivolja och strö över lite salt. Pressa i 6 oskalade vitlöksklyftor och vrid sedan upp värmen till hög. Ta ett platt lock från en mindre kastrull och tryck ner det så att du verkligen har sönder och krossar potatisarna. Låt dem få lite färg, skaka sedan om dem efter 3 minuter och tryck till dem igen.

Annons
Annons
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
DAVID LOFTUS
Foto: DAVID LOFTUS
Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in.

Foto: DAVID LOFTUS
Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Spenat

Rör om för att hjälpa den på traven. Häll i grädden. Vrid ner värmen till låg. Riv i parmesanen fint och rör om ordentligt.

Foto: DAVID LOFTUS

Potatis

Fortsätt att titta till potatisarna, tryck till och skaka dem så att de får fin färg runtom.

Foto: DAVID LOFTUS

Slush

Rensa jordgubbarna och lägg dem i mixern tillsammans med en näve isbitar, några myntablad och saften av 1/2 citron. Tillsätt så mycket vatten att det täcker och kör. Fyll under tiden en stor kanna till hälften med is. Smaka av blandningen i mixern och söta den om det behövs. Häll i kannan och rör om med en träsked. Ställ fram på bordet.

Potatis

Titta till och mosa igen.

Servering: Ställ fram allt på bordet och hugg in. Foto: DAVID LOFTUS

Till servering

Ta ut formen med kyckling från grillen. Kolla så att filéerna är genomstekta och duka sedan fram dem tillsammans med kastrullen med spenat.

Häll över potatisen på ett uppläggningsfat, ställ fram på bordet och hugg in.

Vi lottar ut fem exemplar av Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Vinn boken

Vi lottar ut fem exemplar av
Middag på 30 minuter av Jamie Oliver (Bonnier fakta). Skicka namn och adress till
koket.bok@svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 7 oktober. Märk mejl eller vykort med Jamie.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons