Recension

Anja och PärsonUtförsbacken i VM får sin förklaring

Lena Andersson
Publicerad
Annons

Reportageböcker om verkliga personer begränsas till viss del av sina huvudfigurers begränsningar. Deras verksamhet, tankar och utsagor sätter ramarna.
Anja och Pärson av
Johan Lindberg handlar om utförsåkaren Anja Pärson och hennes tränare och pappa Anders Pärson som rätt och slätt kallas Pärson, därav bokens fyndiga titel. Om det var tänkt som en bok om Anja har det istället främst blivit en bok om Pärson, kanske för att författaren fann mer personlighet där och ett mindre mekanisk sätt att uttrycka den.

Johan Lindberg följer team Pärson till alperna och Tärnaby, där Anja Pärson föddes på samma gata, Slalomvägen, som Ingemar Stenmark bodde på. Han lyssnar på försnack och eftersnack, grubblerier, anekdoter och hågkomster från fornstora dagar då Anja var bäst i världen. När boken skrivs är hon det inte längre och hon vet om det. Boken rör nästan uteslutande vid bakslag; onda knän, dålig form, uråkningar, tvivel och förbehåll. Faktum är att boken innehåller så mycket missräkningar och knöliga resor och väderförhållanden att läsaren är böjd att hålla med Anjas syster Frida när hon säger att hon aldrig skulle vilja leva det liv de två lever. Det verkar helt enkelt inte roligt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons