Beröm är inte kärlek
För att stärka barnets självkänsla måste det finnas minst en vuxen som ”ser” barnet och erkänner det som det är. Danske familjeterapeuten Jesper Juul varnar dock föräldrar för att strävan efter god självkänsla hos barnet kan bli ytterligare en prestation som ska bevisa att föräldrarna är perfekta.
Ett nyfött barn. Föräldrarna tittar storögda och stumma av förundran på det lilla knytet som bara sover och sover. Vilket mirakel! Ett litet underverk.
Aldrig blir vi väl så sedda och får så mycket uppskattning - för så lite ansträngning - som under den där allra första spädbarnstiden. Då räcker det ofta med att öppna ena ögat eller ge ifrån sig en liten gäspning, för att omgivningen ska bli alldeles till sig av beundran.
Men hur mycket föräldrar och andra än gläds åt barnets existens, dröjer det inte länge förrän bedömningar och prestationer smyger sig in i uppskattningen: ”Oj, vad duktigt du rapar.” ”Vad söt hon är i den där tröjan.” ”Och vad bra att du drack upp hela vällingflaskan. Nu blir mamma jättenöjd.”
- Många föräldrar tror att barn känner sig värdefulla och utvecklar en god självkänsla om de ständigt får beröm, men det är en missuppfattning. Vi vet sedan länge att barn som ständigt utsätts för negativ kritik under uppväxten får dålig självkänsla, men det är lika destruktivt för självkänslan att hela tiden få beröm, konstaterar den danske familjeterapeuten Jesper Juul.
Han är chef för Kemplerinstitutet - ett utbildningscentrum för familjeterapi och rådgivning - och har mångårig erfarenhet av arbete med familjer i kris. Dessutom har han skrivit en rad böcker om barn och familjer. Senaste boken Livet i familjen (Albert Bonnier förlag, 2005) kom i dagarna ut på svenska.
Som respekterad familjeterapeut och eftertraktad föredragshållare har Jesper Juul rest omkring mycket i de nordiska länderna och träffat många ur dagens föräldrageneration. De flesta har väldigt höga ambitioner när det gäller föräldraskapet och är väl medvetna om vikten av en god självkänsla.