Alla Volvo ska tillverkas på samma plattform

Personbilstillverkaren Volvo PV har tagit beslut om att bygga sina framtida bilmodeller på en enda nyutvecklad arkitektur som presenteras i form av en konceptbil vid bilsalongen i Frankfurt som öppnar nästa vecka. Konceptbilen ska, enligt Volvo vara det första exemplet på det nya ”formspråk” som ska prägla Volvos personbilar framöver.

Publicerad
Annons

Den nya arkitekturen, SPA (Scalable Platform Architecture) innebär att de flesta modellerna kan byggas i samma fabriker oavsett storlek eller komplexitet. Det innebär också att man bygger likadana fabriker i Sverige, Belgien och Kina, vilket gör det möjligt att styra produktionen till den eller de fabriker som har den lägsta kostnaden eller högsta produktiviteten.

Volvo PV har också utvecklat en serie nya fyrcylindriga motorer, både dieselmotorer och bensinmotorer. När de motorerna sätts i produktion kommer Volvo bara att ha fyrcylindriga motorer i sina bilar. Den nya motorarkitekturen kallas VEA, Volvo Environmental Architecture, och ger, enligt Volvo, 35 procents lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, men utan att det innebär lägre motoreffekt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons