Jonas Gummesson:Sprickor i fasaden – om man väljer att se efter

Jonas Gummesson

Försvarsminister Peter Hultqvist presenterade ett utökat samarbete med Natolandet Danmark på Folk och försvars konferens.

Samtidigt står försvaret inför fortsatt stora problem. I år arbetar inte mindre än åtta utredningar på regeringens uppdrag med förslag som kan förändra försvars- och säkerhetspolitiken. Om den politiska viljan finns.

Jonas Gummesson
Publicerad
Annons

SÄLEN. På ett igensnöat högfjällshotell i Sälen är tongångarna om det svenska försvarets framtid överlag optimistiska och det kanske inte är så underligt när hela försvarsetablissemanget – militär, politik, näringsliv, media – samlas på liten yta inom fyra väggar. Men så enkelt är det inte. Sprickorna i fasaden finns till allmän beskådan om man väljer att se efter.

2015 började med en stabil försvarsuppgörelse, men samtidigt är anslagen på väg ner under en procent av BNP och försvaret skriker efter anställda. Förbanden är utspridda över hela landet och försvarsförmågan begränsad i både tid och rum. På andra sidan Östersjön laddar Ryssland upp med kärnvapenbärande robotar som utan svårighet når Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons