Recension

Four strong winds. Ian & SylviaDet opolitiska alternativet

FOLKMUSIK Det kanadensiska paret Ian och Sylvia Tyson har glorifierats i hemlandet tack vare sina känslosamma sånger. Deras välljudande röster hade en utsökt balans, men som musikalisk motor har Sylvia hamnat i skymundan. En väldokumenterad biografi återställer den balansen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ian Tyson skrev några av den nordamerikanska folkvågens mest känsloladdade sånger: ”Four strong winds”, ”Some day soon” och ”Summer wages”. Det är svårt att tänka sig att en sånglyriker av Tysons kaliber inte har något intressant att säga. Men det är så. Den kanadensiske rockhistorikern John Einarsons bok om duon Ian & Sylvia är intervjubaserad, och det är uppenbart att Ian Tyson mest finns med för atmosfär och spridda sakuppgifter. För perspektiven står Sylvia Tyson, född Fricker, och massor av personer i kretsen kring duon.

Det är den första biografin helt ägnad Ian & Sylvia. Ian Tyson har tidigare givit ut två självbiografiska böcker, men där nämner han bara sin tidiga karriär i förbigående. De handlar om hans senare insatser som cowboysångare, ranchägare och tävlande i ”horse cutting”, en gren där den tävlande skall få sin häst att välja ut ett enskilt djur ur en kreatursflock och hålla det avskilt från flocken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons