Polischef: Registret fanns redan 2005

Skatteverket kunde få information ur Skånepolisens register över romer – som funnits sedan 2005. Det uppger en pensionerad polischef till Aftonbladet. Men Skatteverket dementerar uppgifterna.

Publicerad
Annons

Aftonbladet.se har intervjuat en nu pensionerad spaningschef vid Lundapolisen, som framträder anonymt. Han uppger att polisens register över romer funnits sedan 2005 – till skillnad från Skånepolisen som sagt att registret funnits sedan 2011. Syftet med registret var att jobba förebyggande mot en ökning av antalet bostadsinbrott i Lund, och polisen misstänkte att vissa av personerna som låg bakom brotten var romer. Polischefen säger till tidningen att han var en av initiativtagarna till registret.

– Om vi visste att en person var inblandad kunde man snabbt se vilka kontakter han hade och vilka som skulle kunna misstänkas vara delaktiga. Det var snabbt och effektivt. Och det hade ett bestämt syfte, vi ville ha span och kontroll över de här människorna, säger den före detta polischefen till Aftonbladet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons