Farorna tar tusentals liv på Medelhavet

Söndagens flyktingkatastrof ser ut att vara den värsta någonsin i modern tid i Medelhavet. Sedan 2000 har nu över 29 000 flyktingar dött på vägen till Europa, visar internationella databasprojektet The Migrants Files. Men det är inte bara drunkning som orsakar flyktingarnas död.

Tobias Brandel
Publicerad
Annons

Så många som 900 personer kan ha dött i helgens tragedi på Medelhavet. Men det är inte bara risken att drunkna som är ett stort hot mot flyktingarna.

Minst 1 000 människor som har försökt ta sig till Europa de senaste femton åren har dött av svält, ofta ombord på båtar på Medelhavet. Ytterligare hundratals har dött genom kvävning och köld (se grafiken nedan).

Det är heller inte endast under färden över Medelhavet som flyktingarna dör. Många avlider också i bilolyckor, genom självmord eller blir skjutna redan på fastlandet i Nordafrika.

Det visar sökningar som SvD gjort i The Migrants Files, en omfattande databas skapad av över tio journalister i sex länder, däribland Stockholmsbaserade Jens Finnäs på frilansbyrån Journalism ++.

Projektet vann nyligen internationella priset Datajournalism Awards. Juryn konstaterade att det är den största undersökning som någonsin gjorts av dödsfallen bland migranter på väg Europa, och fyller de stora luckor som finns i den officiella statistiken.

Databasen visar att helgens katastrof, om uppgifterna om antalet döda i dag stämmer, är den värsta någonsin.

Det är också tydligt av sammanställningen att den så kallade centrala Medelhavsrutten, alltså från Libyen och Tunisien till Italien, är den som kräver flest dödsoffer, följt av den västafrikanska rutten, längs Afrikas västkust.

Helgens tragedi är därför på alla sätt typisk för flyktingkatastroferna på Medelhavet – en överlastad, undermålig båt på väg från Libyen mot Italien där nästan alla ombord drunknar när båten sjunker utanför Lampedusa – men i en större skala än någonsin.

Men flyktingar på väg mot Europa dör inte bara i Medelhavet och Afrika. Även i Sverige dör människor på flykt. The Migrants Files visar bland annat att flyktingar kvävts ihjäl i bagageutrymmet på bilar och genom självmord i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons