Expert: Det ryska tålamodet är stort

Rysslands president Vladimir Putin har stort tålamod med den syriska regimen, enligt en forskare. Bilden är från ett regeringsmöte i Moskva i tisdags.
Rysslands president Vladimir Putin har stort tålamod med den syriska regimen, enligt en forskare. Bilden är från ett regeringsmöte i Moskva i tisdags. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Bashar al-Assad vinner Syrienkriget och Ryssland får geopolitiskt inflytande i Mellanöstern. Så ser den ryska prioriteringen ut – och Moskva har stort tålamod med den syriska regimen på vägen dit, säger en expert.

TT
Publicerad
Annons

Rysslands version av händelseförloppet i Khan Sheikhun i Syrien är att syriskt stridsflyg bombade en rebellkontrollerad byggnad som "terroristerna" använde för att tillverka kemiska stridsmedel. Vapnen skulle användas i inbördeskriget i grannlandet Irak. Och när bomberna träffade byggnaden läckte kemvapnen ut till befolkningen i närområdet, enligt Kreml.

Gudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att påståendet är i linje med hur Ryssland brukar uttala sig om konflikten. Under de senaste månaderna har ryska tv-kanaler sänt flera inslag om hur ryska kemvapenstyrkor upptäckt "terroristgömmor" med kemiska vapen, enligt Persson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons