Chatt med ekomatens kritiker

Ekomat ifrågasätts - men säljer  
Försäljningen av ekologiska varor ökar starkt och att 2014 blir ett rekordår kunde SvD rapportera i november. Bakom ökningen ligger både sjunkande priser på ekovaror och en vilja bland kunderna att välja produkter som uppfattas som bra för både miljö och hälsa.  
Men under hösten utbröt en het debatt kring nyttan med att handla ekologiskt sedan fyra forskare med anknytning till lantbruksuniversitetet SLU i en debattartikel i SvD skrivit att ekologisk odling hotar livsmedelsförsörjningen och leder till svält. Inlägget utlöste en intensiv debatt där förespråkare för ekologisk odling inte alls höll med om beskrivningen.
Ekomat ifrågasätts - men säljer Försäljningen av ekologiska varor ökar starkt och att 2014 blir ett rekordår kunde SvD rapportera i november. Bakom ökningen ligger både sjunkande priser på ekovaror och en vilja bland kunderna att välja produkter som uppfattas som bra för både miljö och hälsa. Men under hösten utbröt en het debatt kring nyttan med att handla ekologiskt sedan fyra forskare med anknytning till lantbruksuniversitetet SLU i en debattartikel i SvD skrivit att ekologisk odling hotar livsmedelsförsörjningen och leder till svält. Inlägget utlöste en intensiv debatt där förespråkare för ekologisk odling inte alls höll med om beskrivningen. Foto: TT

Fyra forskare ifrågasätter trenden med ekologisk mat på SvD:s Brännpunkt. De menar att 100 procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning. Ämnet har debatterats kraftigt i helgen och de fyra forskarna har både mötts av positiva reaktioner och hård kritik. En av dem – Holger Kirchmann, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitetet (SLU), chattade med SvD-läsarna. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Publicerad
Annons

13:23 Jonas:
Hej, tack för en viktig artikel! Samtidigt är ekologiska livsmedel något som gång på gång förespråkas av bland annat Miljöpartiet. Hur ser du på att MP (som nu sitter i regering) vill att 50% av maten i offentlig sektor ska vara eko år 2020? http://www.dn.se/debatt/ursprungsmark-aven-mat-som-serveras-pa-restaurang/
Holger Kirchmann:
Eftersom forskningsresultat har visat att ekoodlingen vare sig leder till förbättring av miljön eller livsmedelskvalite och dessutom ger markant lägre skördar, anser vi att det är fel att satsa statliga ppengar på sådan odling. Ge istället stöd till miljöanpassning och förbättring av det konventionella jordbruket. Med et menar vi särskilt stöd till fånggrådor, våtmarker och åtgärder för att öka den biologiska mångfalden (lärkrutor, fjärilsbiotoper mm.)

13:29 Tomas:
Både fosfor och olja är ändliga resurser som vi i framtiden inte kommer kunna utvinna i samma takt som idag. Säger ni då att vi kommer få massvält i framtiden om ekologisk odling är så illa? Borde vi inte börja ställa om redan nu istället?
Holger Kirchmann:
Fossil energi för tillverkning av kvävegödsel kan tillverkas långsiktigt med förnyelsebar energi. Vad gäller fosfor är det tyvärr en begränsad resurs både för ekologisk liksom konventionell odling. Vad som krävs är att vi recirkulera fosfor på ett bättre och uthålligare sätt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons