”Jag skriver alltid enormt mycket text som aldrig blir något. Ändå har jag haft många år nu när de nakna orden och tillstånden bara kommer rinnande. Men jag räknar inte med att det alltid ska vara så”, säger Sara Stridsberg.
”Jag skriver alltid enormt mycket text som aldrig blir något. Ändå har jag haft många år nu när de nakna orden och tillstånden bara kommer rinnande. Men jag räknar inte med att det alltid ska vara så”, säger Sara Stridsberg. Foto: Staffan Löwstedt

Sara Stridsberg: ”Jag är beredd att ifrågasätta allt”

Att Sara Stridsberg tagit plats i Svenska Akademien beror varken på att hon gillar rampljuset eller att hon vill frottera sig med makten. Istället vill hon värna litteraturens långsamhet i en skenande samtid. Nu kommer tre av hennes pjäser i bokform.

Publicerad

Sonen anser det vara en omöjlighet att mamma har fans. Som kommer i mängd, lyssnar när hon läser och vill att hon skriver sin autograf i nyss inköpta böcker. Framgången, allt prat om Vallquist och ”Akademien”, har också varit märkligt eller i vilket fall alltför abstrakt för barnen att ta in.

– Därför ska min dotter få följa med till Svenska Akademien i kväll för att förstå vad jag håller på med, säger Sara Stridsberg.