Alliansens förslag hotar döda tidskrifter

I förra årets budgetproposition tyckte Alliansen att stödet till kulturtidskrifter var en ”betydelsefull kulturpolitisk insats”. Varför vill man nu i stället nästintill avskaffa stödet, frågar ett antal ledamöter i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter.

Publicerad
Tidningshyllorna riskerar att bli tomma om Alliansens förslag går igenom skriver debattörerna.

Tidningshyllorna riskerar att bli tomma om Alliansens förslag går igenom skriver debattörerna.

Foto: HASSE HOLMBERG
Annons

Alliansen sänker nästa års stöd till kulturtidskrifter från 19 miljoner till 4 – en minskning med 79 procent. Besparingen på 15 miljoner är en struntsumma i en statsbudget, men handlar om liv eller död för det offentliga samtal, värdigt ett demokratiskt samhälle, som kulturtidskrifterna representerar. Alliansens dråpslag kommer sannolikt leda till döden för en majoritet av de närmare hundra tidskrifter som får statligt stöd.

Som fristående ledamöter (vi är inte tjänstemän på Kulturrådet) i referensgruppen för kulturtidskrifter, som bedömer ansökningar och lämnar förslag till Kulturrådets beslut om stöd, har vi under de senaste åren följt och läst samtliga kulturtidskrifter som sökt stöd via Kulturrådet. Därför känner vi till vilken mångstämmighet de representerar. Här finns litteratur och poesi, samtidskonst, musik, film och scenkonst såväl som arkeologi, filosofi, psykoanalys, serier och religion. Dessutom barnkultur, där Opsis Kalopsis är en långvarig mottagare av stöd. Populärarkeologin skildras initierat av tidskriften Medusa, religionens betydelse i samtida idédebatt av Judisk krönika och Signum. I tidskriften Opera och Nutida musik såväl som i Sveriges äldsta konsttidskrift Paletten förs diskussioner som dagstidningarnas kultursidor inte längre tycker sig ha plats för. Idéer i gränslandet mellan kultur, politik och filosofi har i decennier fötts och formulerats i både Bang, Fronesis och Ord & Bild. För att inte tala om alla de tidskrifter som är forum för nationella minoriteter och språk: romer, samer och många fler. Alliansens förslag tystar fullständigt denna bredd och djup i ämnen och perspektiv inom publicistik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons