Tacksamt med kalkon

Aldrig står en fågel lika mycket i centrum som den fjärde torsdagen i november varje år. Det är då amerikanerna firar Thanksgiving day, en näst intill helig dag i USA. I år besökte vi amerikanska ambassaden i Stockholm, för att bekanta oss med högtiden som är starkt förknippad med kalkon.

Martina Peterson
Publicerad
Annons

Den svenska sektionen av American Womens' Club med cirka 400 medlemmar, är den näst äldsta i världen utanför USA, och har funnits i Sverige sedan nästan 90 år tillbaka.

USA:s nationalsymbol är en vithövdad havsörn men borde egentligen ha varit en kalkon. Det tyckte i alla fall den amerikanske statsmannen Benjamin Franklin (1706-1790). Han argumenterade passionerat för att kalkonen, trots sin ”fåfänga och enfaldighet”, var ett bättre val än örnen, som han ansåg vara ”en fegis”. Men även om kalkonen förlorade kampen mot örnen om att symbolisera USA, får den sin årliga revansch när Thanksgiving day nalkas. Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet tillagar och konsumerar amerikanerna då mer än 45 miljoner kalkoner. Att tacksägelsekalkonen är en nationell angelägenhet bevisas på många sätt. Ett är den årliga ritualen, när presidenten under en högtidlig ceremoni på Vita husets gräsmatta benådar en kalkon som får fortsätta leva vidare även efter Thanksgiving.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons