ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bolag med rysk exponering tar stryk

President Vladimir Putins (mitten) aggression mot grannlandet Ukraina har skakat om marknaden och många börsbolag med exponering har tagit rejält med stryk. Arkivbild.
President Vladimir Putins (mitten) aggression mot grannlandet Ukraina har skakat om marknaden och många börsbolag med exponering har tagit rejält med stryk. Arkivbild. Foto: Mikhail Metzel AP/TT

Det finns många börsbolag och andra verksamheter i Sverige med stor exponering mot Ryssland och Ukraina.

Vissa av de börsnoterade har tagit rejält med stryk, både i upptrappningen inför och under Rysslands pågående attack mot grannlandet.

Joakim Goksör/TT
Publicerad
Annons

Rysslands attack mot Ukraina slår mot svensk ekonomi. Börsen och kronan tar stryk, medan energipriserna lyfter, vilket bland annat eldar på den redan höga inflationen. För vissa bolag och verksamheter med stor exponering mot Ryssland och Ukraina är situationen just nu dramatisk.

Bland de värst drabbade på Stockholmsbörsen är handelsföretaget Ferronordic, som säljer reservdelar till industrin i bland annat Ryssland. Bolaget står även för distributionen av AB Volvos anläggningsmaskiner i Ryssland och får omkring 80 procent av sina intäkter från den ryska verksamheten. Ferronordics aktie tappade 30 procent på börsen under torsdagen och har sedan årsskiftet rasat med 63 procent.

Laddar…