De skulle kunna ta över som finansminister

Finansminister Magdalena Andersson (S) går sin första budgetpromenad till riksdagen från finansdepartementet med budgeten för 2015.
Finansminister Magdalena Andersson (S) går sin första budgetpromenad till riksdagen från finansdepartementet med budgeten för 2015. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Magdalena Andersson är favorittippad som nästa statsminister efter Stefan Löfven. Men vem fyller i så fall hennes finansministerskor? Helst en person med ena foten i politiken och den andra i ekonomin, anser bedömare.

Mattias Magnusson
Publicerad
Annons

Löfven–Andersson, Reinfeldt–Borg, Persson–Nuder, Palme–Feldt, Erlander–Sträng. Den moderna svenska politiska historien är fylld av radarpar. Med Stefan Löfvens kommande avgång är Sverige på väg att få ett nytt.

Frågan är vilken roll Magdalena Andersson får i den nya duon. Själv sa hon så sent som i våras att det passar henne väl att vara finansminister och att hennes mål är att förbli det länge till. Och med det oklara politiska läget är det också fullt möjligt att S har förlorat regeringsmakten vid partikongressen i november.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons