Årets vinster på börsen hotade

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Lars Pehrson

Sparekonomer tipsar om hur du ska investera dina pengar när inflationen stiger.

Therese Luks
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Inflationen stiger på flera håll i världen. I USA nåddes 6,2 procent i oktober, vilket är den högsta noteringen på över 30 år, rapporterar The Wall Street Journal. I Europa är inflationen den högsta på tio år, och för svensk del ligger den nu på 2,8 procent.

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, går stigande inflation ofta hand i hand med vinster på börsen.

– Att spara på börsen är att föredra vid inflationsökning, förutsatt att ditt sparande är långsiktigt. Regel nummer ett är att inte ha de pengarna på ett nollräntekonto, eftersom du då går back när värdet på pengarna minskar, säger hon.

Även Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, anser att en stigande inflation kan ger mer vinster. Men han lägger till att en ränteuppgång kan hota årets vinnare på börsen.

– Inflation kan vara bra, men det kan också bli förödande och potentiellt ett stort hot. Börsen är nu historiskt högt värderad på grund av de låga räntorna. Höjda räntor kan därför pressa börsen, säger han.

Det gäller att investera i bolag inom sektorer som kan hantera eller rent av gynnas av en stigande inflation, anser Frida Bratt, och tipsar om några sektorer som historiskt sett har gått bra när priserna och marknadsräntorna har stigit.

Annons
Annons

– Råvaruindustrin är ett exempel som gynnas av stigande priser. För den person som inte vill investera i till exempel oljeindustrin finns råvaror som har en roll i den gröna omställningen, som koppar eller litium, säger hon.

Enligt Bratt är även bolag inom tillverkningsindustrin vinnare, framför allt företag som säljer till andra företag.

Storbanker gynnas också av inflation, eftersom den ofta leder till högre marknadsräntor, förklarar hon. Då ökar bankernas intjäningsförmåga.

Men vissa bolag, främst tillväxtbolag, kan påverkas sämre av en stigande inflation, enligt Frida Bratt.

– Tillväxtbolag var särskilt förra året heta att investera i, men drabbas hårt om räntan stiger, eftersom man då är mindre benägen att värdera en framtida vinst högt.

För att gå med vinst, även vid en inflationsökning, rekommenderar Frida Bratt att man ser över vilka aktier man äger, och om några är tillväxtbolag. Dessutom understryker hon att inte riskera allt på samma sektor, utan ha en bra spridning. Hon tipsar också om att satsa på en fond med de största industribolagen och storbankerna.

– Ha kvar till exempel din buffert på ett sparkonto. Det är bara att bita i det sura äpplet – du kommer att gå back, men du kan behöva pengarna inom en snar framtid. Man ska bara spara långsiktigt på börsen, säger hon.

Även Esbjörn Lundevall varnar för att investera kortsiktigt på börsen.

– Det är sunt att vara mer försiktig. Men vill du ha avkastning är det aktier som gäller – det finns ont om vettiga alternativ, säger han.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons