ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Foto: Ari Luostarinen, Alamy. Illustration: Liv Widell
Foto: Ari Luostarinen, Alamy. Illustration: Liv Widell

”Det Tinder gör är att blotta våra svagheter”

Dejtingappen Tinder fyller jämnt i år. Men efter tio år av tröstlöst högersvajpande är det många som drömmer om ett nytt sätt att hitta kärleken på. SvD:s Ellinor Skagegård utforskar framtidens dejtande med hjälp av DNA-matchningar och AI-teknik.

Ellinor Skagegård
Publicerad

Jag har raderat Tinder. Igen. Det är en måndag och föregående helg blev jag dissad av två olika dejter. Känner mig fullständigt utmattad av hela förloppet; svajpandet, matchandet, de ofta haltande textkonversa­tionerna, fixandet framför spegeln, dejterna där jag ibland låtsats gå på toaletten för att svara på ett annat Tinder-meddelande, att själv skicka ett ”det kändes inte riktigt rätt”, eller att få ett likadant tillbaka, två månaders-försöken som rinner ut i sanden. Det är som att allt samlats på hög inom mig.

En tid senare skriver jag till min redaktör att jag och Amanda Romare, som med sin bok ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig” givit den destruktiva dejtingen ett ansikte, vill ta ett gemensamt grepp på Tinder­tröttheten och blicka framåt: vad händer efter Tinder? Han svarar ja till förslaget, men lägger till föga uppmuntrande: ”Jag vet kompisar som håller på så där, raderar, laddar ned igen, raderar. Problemet är väl att det inte riktigt finns några alternativ?” Frågan blir hängande i den virtuella luften.

Laddar…