ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Idyllisk gård där ö-bor och turister kacklar

Foto: Pressbild

Njut av vällagade lyxburgare, fika med höns som sällskap och drick drinkar i spektakulära solnedgångar på solen och vindarnas ö.

Isabelle Brandhofer
Publicerad
Annons
Foto: Pressbild

Lokala smaker: Eksgården

Intill Stora alvaret på östra Öland hittar vi charmiga Eksgården med både gårdshotell och restaurang. Stället drivs av paret Lovisa Ortvall och Gunnar Ellström sedan tre år tillbaka, då de tog över efter stjärnkocken Christofer Johansson, som i dag driver enstjärniga Hotell Borgholm. På Eksgården är menyn baserad på råvaror från öländska gårdar och den egna odlingen. Placera dig i den grönskande trädgården eller under timmerbjälkarna i den rustika matsalen och avnjut godsaker som lättrimmad regnbågsforell eller mörbakat lamm från närliggande Runstens gård. Och missa inte Eksgårdens grillkvällar varje onsdag under sommaren.

Gårdby 149, Färjestaden

Foto: Pressbild
Annons
Annons

Burgarfavorit: Lilla Bistron

Lyxburgare, hantverksöl och vacker natur. Succén var ett faktum när bröderna Wiktor och Erik Halldén lämnade Stockholm för att ta över Stenhusa krog våren 2019. Inför årets sommarsäsong har de dock bytt både namn och adress – till Lilla Bistron i Mörbylånga. Men ingen panik, de bejublade burgarna består. På menyn finns gamla favoriter som Kungsörn – en cheeseburgare med tryffelmajonnäs och bacon, Guldtrast – en dubbelcheese med dragon­majonnäs och bacon, tillsammans med nyheter som Lilla Bistrons veganska burgare och halloumiburgare.

Köpmangatan 9, Mörbylånga

Foto: Pressbild

Kärt utflyktsmål: Kackelstugan

Strax söder om Borgholm ligger en idyllisk gård som gjort sig känd för sina sommarkonserter, goda mat och kacklande publik. Hit kommer både Ölandsbor och turister för att strosa runt i den tidigare hönsgården, som i dag huserar både restaurang och mikrobryggeri och har fått det passande namnet Kackelstugan. Kom för en lång middag och tajma in en härlig konsert på den gröna innergården lagom till jordgubbspannacottan – i sommar kan du se artister som Ana Diaz, Melissa Horn, Sarah Klang och Daniel Adams-Ray.

Västra Sörbys Bygata 16, Borgholm

Foto: Pressbild
Annons
Annons

Sommarpärla: Elise

Med Kalmarsund som närmsta granne bjuder den lilla röda stugan med den stora uteserveringen på en spektakulär utsikt över havet. På Elises meny ligger fokus på klassiska mellanrätter som faller de flesta i smaken – vad sägs om frisk tonfisktartar, friterade pilgrimsmusslor eller mac and cheese på Väster­bottens­ost? Och medan du väntar gör du rätt i att fråga servitören efter Veckans drink, som alltid är en perfekt matchning till de vackra sol­nedgångarna i Djupvik.

Djupviksgatan 53, Djupvik

Foto: Pressbild

Res bakåt i tiden: Kaffetuppen

Det första som möter blicken när man kliver in hos Kaffetuppen är de skinande kex-, bröd- och kakaoburkarna som pryder fikets väggar, tillsammans med plåtskyltar från 50-talet, omaka kaffekoppar och William Morris-tapeter. Här kan du välja och vraka bland hembakat fikabröd, som somriga tårtor och färska bullar, innan du slår dig ner på retromöblerna i den färgsprakande ladan eller i bersån, där tuppar och höns vandrar fritt mellan bord och stolar. Kaffetuppen har öppet under helger fram till oktober.

Kolstad Kyrkgata 49, Köpingsvik

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons