ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

The survivorHuvudnumret – matchen mot egna demonerna

Ben Foster som boxaren Harry Haft.
Ben Foster som boxaren Harry Haft. Foto: Leo Pinter/Noble Entertainment

Harry Haft överlevde Auschwitz genom att boxas. Efter kriget emigrerade han till USA men lider av skuldtankar och samvetskval. Omtumlande boxningsscener och lyhörd personregi präglar ”The survivor”.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

”De levande har alltid rätt, de döda har alltid fel”, skriver läger­överlevaren och den polska litteraturens unga stjärnskott under slutet av 1940-talet, Tadeusz Borowski. Man måste rimligen läsa detta som ett inlägg i en ständigt pågående argumentation om överlevande och skuld inom författaren själv. Den 1 juli 1951, ännu inte 30 år gammal, tar Borowski sitt eget liv. Med gas, dessutom. Vilket man kan uppfatta som ett uttryck för kraftigt tvivel på den egna, tvärsäkra utsagan.

Boxaren Harry Haft, om vilken veteranen Barry Levinson nu har gjort en film, överlever samma Auschwitz som landsmannen Borowski. Det är i nazisternas dödsläger han blir en boxare, det är boxningen som gör att han överlever. En SS-officer vid namn Schneider ser Harry – som inte blir Harry förrän senare i USA och egentligen heter Hertzko – slåss med en av vakterna och anar pugilistisk talang.

Laddar…