ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Stadens gator behöver inte laddstolpar”

Elektrifieringen av städernas transporter kan ske utan att det behövs byggas några laddstolpar på gatorna, skriver debattörer.
Elektrifieringen av städernas transporter kan ske utan att det behövs byggas några laddstolpar på gatorna, skriver debattörer. Foto: Tomas Oneborg

Utbyggnad av fasta laddstolpar på stadsgator riskerar att bli ett historiskt misstag, en kortsiktig lösning som kommer stå samhälle och miljö dyrt på lång sikt. Det skriver flera debattörer.

Publicerad
Annons

Energikris, klimatkris, digitalisering, elektrifiering, urbanisering, segregation och pandemier är alla faktorer som kommer att ha direkt påverkan på hur städerna används och behöver utformas. Stadens gator kommer att spela en nyckelroll i att möta dessa utmaningar och trender därför att det är i detta rum som allt i stadens möts. I Sveriges största forsknings­projekt om framtidens gator, Smarta gator som finansierats av Vinnova, har vi mot denna bakgrund undersökt hållbar utveckling av svenska gator. Det finns stor potential för att göra gatorna både smartare och hållbarare till exempel i de ytor som i dag används för kantstens­parkering. Tyvärr måste vi konstatera att de planer för utbyggnad av fasta laddstolpar som finns i Stockholms stad och kanske fler svenska städer riskerar att permanenta en ohållbar förfulande gatu­användning. Det kan bli ett historiskt misstag, en kortsiktig lösning som kommer stå samhälle och miljö dyrt på lång sikt. Här är orsakerna till att laddstolpar i gatan är en mycket dålig idé.

Laddar…