Brist på krogpersonal när samhället öppnar
Landets krögare jublar över de lyfta pandemirestriktionerna. Men allt är inte glass och ballonger – det råder brist på personal med rätt kompetens och erfarenhet.
Och de unga arbetslösa som kan fylla luckorna blir allt färre.
Restriktioner som begränsat öppettider och antal gäster har varit tufft för krogar och restauranger. Ekonomiskt har företagen gått på knäna och tvingats säga upp personal. Nu när servering och kök ska bemannas upp igen är det inte självklart att personalen finns där.
– Vi är naturligtvis glada att restriktionerna har släppts men krisen är inte över. Det behövs stimulansåtgärder för att näringen ska komma igång i form av sänkt moms och förmånsbeskattning av luncher till exempel. Men det är också så, att en av de stora utmaningarna nu är att bemanna upp verksamheterna efter två år av nedstängning eller partiell nedstängning, säger Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning på besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita.