Hur nära är vi ett nytt krig på Balkan?

PODD | I nästan trettio år har det varit fred i Bosnien och Hercegovina. Nu hotar den bosnienserbiske presidenten med att rusta en egen milis och splittra landet. Hur farligt är egentligen läget?

SvD
Publicerad
Annons

Oron för en ny väpnad konflikt i Bosnien, eller till och med ett nytt krig, kommer efter utspel från den bosnienserbiske presidenten Milorad Dodik, tillika partiledare i regeringspartiet SNSD i Republika Srpska, Bosniens serbdominerade del. Han har hotat med att Republika Srpska skulle lämna de nationella bosniska institutionerna och skapa en egen försvarsstyrka.

Bosnien är efter fredsuppgörelsen 1995 delat i två relativt självstyrande ”enheter”, den serbstyrda Republika Srpska och Federationen dominerad av kroater och bosniaker. Bosniens nationella statsapparat leds av tre alternerande presidenter, en från vardera etnisk grupp – serber, kroater och bosniaker, där Dodik representerar serberna.

Vilken roll spelar fredssamtalen 1995 för att situationen har eskalerat?
På en kvart får du veta varför landets bräckliga konstruktion riskerar att falla samman. Med SvD:s utrikesreporter Jesper Sundén.

Efter reklamen visas:
Hur nära är vi ett nytt krig på Balkan?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons