DunkirkExistentiellt kaos i Nolans ”Dunkirk”

400 000 man och värdefull utrustning ska rädda från den franska hamnstaden Dunkerque i Christoper Nolans nya film ”Dunkirk”. Evakueringen har gått till historien som ”miraklet vid Dunkerque”.
400 000 man och värdefull utrustning ska rädda från den franska hamnstaden Dunkerque i Christoper Nolans nya film ”Dunkirk”. Evakueringen har gått till historien som ”miraklet vid Dunkerque”. Foto: Warner Bros

Dunkirk är en överväldigande film att smälta. Christopher Nolans penetrerande studie i existentiellt kaos har fantastiskt foto, strålande musik och utmärkt skådespeleri.

Jan Lumholdt
Publicerad
Annons

Knappt har vi hämtat oss från ockupationen av Norge i april 1940 i ”Kungens val” förrän historien fortsätter. Inledande ord kunde vara ”Samtidigt, på kontinenten…”

Våren 1940. England och Frankrike, som i september -39 förklarat Tyskland krig, har hittills bjudit så tam offensiv att ett gängse öknamn på utfallet blivit ”Låtsaskriget”. Motståndet, däremot, är förödande reellt. Danmark och Norge faller, snart också Holland, Belgien och Luxemburg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons