”Barn kan påverka miljön”

”Jag älskar svenska chokladbollar!” säger Xiuhtezcatl från USA som tog emot Children’s Climate Prize den 24 november i Södertälje. Priset, en medalj och 50  000 kronor, går till ett eller flera barn mellan 10 och 16 år som gjort en insats för klimatet och miljön någonstans i världen.
”Jag älskar svenska chokladbollar!” säger Xiuhtezcatl från USA som tog emot Children’s Climate Prize den 24 november i Södertälje. Priset, en medalj och 50  000 kronor, går till ett eller flera barn mellan 10 och 16 år som gjort en insats för klimatet och miljön någonstans i världen. Foto: Carl Bredberg

På Nordpolen slås just nu värmerekord och isarna smälter snabbare. Xiuhtezcatl har stämt USA:s regering för dåligt klimatarbete.

Mia Sjöström
Publicerad

Sedan han var sex år har Xiuhtezcatl, 16 år, från USA kämpat för miljön. Nyligen vann han Children’s climate prize, ett klimatpris för barn. Priset fick han, i hård konkurrens med andra miljöhjältar, för sitt tio år långa arbete med klimatfrågor. Xiuhtezcatl är ungdomschef för Earth Guardians (jordens väk­tare) och har pratat i FN. Nu har han stämt USA:s regering för att de inte gör tillräckligt åt klimatförändringarna.

–  Att det blir rättegång visar att barn och unga har makt och att det vi säger räknas. Jag hoppas vi vinner och att regeringen tvingas minska på utsläppen av växthusgaser så att vi inte ärver en jord i kris, säger Xiuhtezcatl.

Många barn känner att ­vuxna inte lyssnar på dem. Vad kan de göra?

–  Det är viktigt att förstå att du kan påverka, även om du är ett barn. Jag har mött så många barn över hela världen som förändrar genom att sjunga, skriva dikter, rita serier, göra utställningar eller demonstrera, säger Xiuhtezcatl som själv gör hiphop-låtar om klimatförändringarna.

–  Miljöproblemen är det som påverkar min generation mest av allt. Jag måste säga ifrån, säger Xiuhtezcatl.

”Mitt favoritdjur är Sibirisk tiger och elefant”, säger Luca från ­Kenya, som tycker att det är rent och skräpfritt i Sverige. Foto: Carl Bredberg

Barn från hela världen var nominerade till klimatpriset.

–  Jag har alltid älskat djur och när jag förstod hur hotade de är så visste jag att jag måste göra något, säger Luca, 13 år, från Kenya.

Han startade Young Animal Rescue Heroes när han var åtta år, en organisation som jobbar mot tjuvjakt och för en bättre miljö. Även han gör musik om miljöfrågor.

–  Var och en har möjligheten att förändra världen. Om inte du gör det, vem kommer då att göra det? Ta hjälp av andra och låt inget stå i vägen för dig, säger Luca som själv stött på problem i sin kamp.

–  Förr sa folk: ”Du är ett barn, varför ska jag hjälpa dig med det här”. Men jag gav inte upp och nu vill många vara med.

Jenny och Anna från Storbritannien gillar musik, att sjunga och att vara ute i naturen. De har kommit på ett sätt att spara vatten när man spolar i toaletten. Foto: Carl Bredberg

Jenny och Anna från Storbritannien håller med. De har kommit på Flow, ett sätt att spara vatten genom att spola i toaletten med använt duschvatten i stället för med dricksvatten som man gör i dag.

–  Om du tror på din idé så lyssnar de vuxna. Särskilt om du har en lösning på ett problem, ­säger Jenny, 16 år.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons