Glück: ”Akademien hedrar den personliga rösten”

Louise Glück tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Pressbild.
Louise Glück tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Pressbild. Foto: Gasper Tringale

I sin Nobelföreläsning berättar Louise Glück att hon redan som liten flicka fångades av William Blakes poesi. Diktare som tycks tala i förtroende med läsaren, som kräver hennes närvaro, har alltid utövat en stark dragningskraft på årets Nobelpristagare i litteratur.

Publicerad
”Dickinson hade valt mig, eller erkänt mig, när jag satt där i soffan” – så formulerar sig Louise Glück om varför hon drogs till Emily Dickinsons poesi.

”Dickinson hade valt mig, eller erkänt mig, när jag satt där i soffan” – så formulerar sig Louise Glück om varför hon drogs till Emily Dickinsons poesi.

Foto: IanDagnall/TT
Annons

När jag var ett litet barn på kanske fem eller sex år, arrangerade jag en tävling i mitt huvud, en tävling för att utse världens bästa dikt. Finalisterna var två: Blakes ”The little black boy” och Stephen Fosters ”Swanee river”. Jag gick av och an i gästrummet hemma hos mormor i Cedarhurst, ett litet samhälle på Long Islands sydkust, och reciterade Blakes oförglömliga dikt på det sätt jag tyckte bäst om: inte med munnen, utan i tanken, och sjöng, också i tanken, Fosters stämningsmättade och ödsliga sång. Hur det kom sig att jag hade läst Blake är ett mysterium. Jag tror att det fanns några få poesiantologier hemma hos mina föräldrar, bland de betydligt vanligare böckerna om historia och politik och de många romanerna. Men Blake förknippar jag med mormors hus. Min mormor var ingen storläsare. Men hon hade Blakes ”The songs of innocence and of experience”, och en liten bok med sånger från Shakespeares pjäser. Jag lärde mig flera av dem utantill. Sången från ”Cymbeline” tyckte jag särskilt mycket om. Jag förstod antagligen inte ett enda ord, men jag hörde tonen, rytmen, de ringande imperativen, gripande för ett mycket skyggt och lättskrämt barn. ”Må äran sväva kring din grav!” Det hoppades jag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons