ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNy poesi

Himlen till munnen tången till hjärtat

Itkes-Sznaps dikter rör sig i ständigt nya riktningar

Gabriel Itkes-Sznap, född 1985, är poet, redaktör och forskare i estetik. I vår kommer hans avhandling ”Nollpunkten”.
Gabriel Itkes-Sznap, född 1985, är poet, redaktör och forskare i estetik. I vår kommer hans avhandling ”Nollpunkten”. Foto: Anders Edström

Dikterna i Gabriel Itkes-Sznaps nya bok börjar ofta i suggestiva eller våldsamma motiv. Men det är i skildringen av vardagens småbarnliv de blir som allra vackrast, skriver Ulf Karl Olov Nilsson.

Ulf Karl Olov Nilsson
Publicerad

Gabriel Itkes-Sznap debuterade för några år sedan med den stilsäkra diktsamlingen ”Tolvfingertal”. Därtill redigerade han den nyss utkomna och imposanta Paul Celan-utgåvan ”Det sena verket” samt lär snart disputera i estetik på Södertörns högskola. I hans andra diktsamling, ”Himlen till munnen tången till hjärtat”, glider associationerna mellan bibliska och judiska berättelser, terrordåd och scener från ett konkret småbarnsliv i Stockholmsmiljö.

Nästan arkaiska nyckelord vandrar in och ut ur de genomarbetade diktsviterna, björkar, flugor, snö, aska, ett blått oktober, som får mig att tänka på en Willy Granquist eller Edmond Jabès. Dikterna är av hög abstraktionsnivå, ganska ofta måste jag slå upp (bibliska) referenser och det var länge sedan en diktsamling så till den grad tvingade mig att tänka. Hur ska vi exempelvis förstå bokens långa och lite obändiga titel ”Himlen till munnen tången till hjärtat”? Dikten ”Ur vassen en kista” tycks kommentera saken:

Laddar…