RecensionNya romaner

TystnadenEn DeLillo light för den digitala eran

Don DeLillo, född 1936 i Bronx, är en av Nordamerikas mest omtalade författare. Han har gett ut arton romaner sedan debuten med ”Americana” 1971.
Don DeLillo, född 1936 i Bronx, är en av Nordamerikas mest omtalade författare. Han har gett ut arton romaner sedan debuten med ”Americana” 1971. Foto: Anna Schori / TT

Don DeLillos nya roman är en kortfattad lek med den uppkopplade civilisationens fall – men intrigen är för tunn och romanpersonerna förblir skissartade, anser Ricki Neuman.

Ricki Neuman
Publicerad
Annons

Plötsligt blir tv-skärmen svart hemma hos Max och Diane, precis när de har satt sig i vardagsrummet för att se den stora matchen, SuperBowl 2022 mellan Titans och Seahawks, tillsammans med en gäst, den unge Martin. Han är Dianes före detta elev, lärare i fysik och besatt av Albert Einstein och dennes liv och skrifter.

Och inte bara tv:n är död, så även spisen, kylskåpet, elementen, datorn, mobilen, till och med den fasta linan, och dessutom hissen. Max tvingas ta trapporna när han går runt och ringer på hos grannarna i huset och frågar om även de är drabbade. När han kommer tillbaka rapporterar han att ”vi blev grannar för första gången. Män, kvinnor, vi nickade åt varandra”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons