Krönika

Anders Melldén:Sockerfritt vin – finns det?

Anders Melldén

Existerar sockerfritt vin? Jag trodde inte det, men en lyssning på en av Sveriges mer populära poddar gjorde mig fundersam.

Publicerad
Annons

I podden ondgjorde sig huvudpersonerna över viner där man enligt dem ”adderar en massa socker” för att ge sötare smak. Samtalet avslutades med reklam för ena poddprofilens serie ”sockerfria” stilla och mousserande viner som nu lanseras i USA och Sverige. I Los Angeles är det tydligen vanligt att hälsofantaster avslutar veckan med att klunka sött, något den nya vinserien ska ändra på. Bra så, men jag fastnade vid uttrycket ”sockerfritt”.

Vintillverkning är omgärdat av ett svårgenomträngligt regelverk men grunden är ganska enkel. Vin görs av vindruvors must som innehåller socker. När musten jäser förbrukas sockret och bland annat alkohol bildas. Det lilla som jästen inte fixar att jäsa ut kallas restsocker och landar vanligen på 0,5–3 gram per liter. Vinet är då ”torrt” och de flesta kvalitetsviner i världen görs på detta sätt. Men kan det, trots det minimala sockerinnehållet, kallas sockerfritt? Ja, faktiskt, i alla fall i USA och Kanada där regelverket tillåter att vin med nära tre gram restsocker per liter säljs som sockerfria. Alltså borde de flesta av världens torra viner räknas dit. Inom EU funkar det dock inte.

Annons
Annons

EU:s regler är även tydliga när det gäller sötning av vin. I vissa fall får ojäst druvmust tillsättas, en teknik som gör enkelt vin mer smakrikt och lättgillat. Det handlar om ett fåtal viner, men de har betydande marknadsandelar. I Sverige hittar du dem bland de billiga storsäljarna – lite sötma går nämligen hem i stugorna. Vinerier som sötar stilla vin genom att ”addera en massa socker” finns däremot inte om de följer lagen.

När det gäller mousserande vin är poddaren dock något på spåren. Där får socker i en blandning kallad ”dosage” tillsättas för att ge vinet sötma. Det är en reglerad men omdiskuterad tradition sprungen ur att dessa viners höga syra behöver balanseras. Billigt bubbel sötas generellt sett mer än exklusivt, då sötman också döljer skavanker, men sötningen sker även i exempelvis champagne.

Allt fler mousserande viner görs dock helt utan sockertillsats. Då skrivs ”zero dosage” eller ”brut nature” på etiketten. Vinet får fortfarande ha tre gram restsocker från jäsningen men oftast är det mindre. Ett sånt vin lanserar poddaren nu i Sverige och det är inget nytt över 450 bubbel i samma kategori hittar jag på bolagets hemsida. Det som är nytt är marknadsföringen, enklare att förstå än krångliga franska termer.

Helt sockerfritt vin finns alltså inte. Och vin är inte heller, trots den vanligtvis låga sockerhalten, en hälsodryck – i alla fall inte kalorimässigt. Är det kalorier man jagar är det nämligen alkoholen som ska bort. Det är väl som vanligt – vi vill både äta kakan och ha den kvar, vi vill ha alkohol men inga kalorier, vi gillar söt smak men inte socker. Inte ens ett så kallat sockerfritt vin som inte är sockerfritt kan lösa det dilemmat. Därför är det bättre att bara njuta – av såväl torrt som sött.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons