”Frågor om dödshjälp lämnas obesvarade”

Vår ambition är att efterfråga vetenskapliga säkerhetsdata från den som vill införa läkarmedverkan vid dödshjälp, skriver debattörerna.
Vår ambition är att efterfråga vetenskapliga säkerhetsdata från den som vill införa läkarmedverkan vid dödshjälp, skriver debattörerna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vi ber de läkare som önskar legalisera medicinska metoder för dödshjälp att redovisa ett korrekt vetenskapligt underlag. Bevisbördan ligger alltid hos den som vill införa en ny metod, skriver flera debattörer i en slutreplik.

Publicerad
Annons

Den debattartikel i SvD som vi undertecknade den 1 november har mötts av mycket positiv respons. I en replik riktar 85 läkare dock kritik mot att vi försöker stoppa en utredning om dödshjälp. Vi är neutrala i just den frågan, men hävdar att de problem som alla dödshjälpssystem innebär inte kan lösas utifrån ett medicinskt vetenskapligt perspektiv. En utredning är därför tills vidare inte meningsfull. Vi beklagar att alla dessa läkare förefaller ta lätt på angelägna frågor om suicidprevention, och den påverkan som legalisering av dödshjälp kan förväntas leda till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons